JES’in Seferihisar’da Neden Olduğu Kirlilik Meclis Gündeminde

CHP Milletvekili Murat Bakan, Seferihisar’da JES’lerin yarattığı kirliliği TBMM’ye taşıdı. Bakan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum’a şikayetlere yönelik denetim yapılıp yapılmadığını sordu.

JES’in Seferihisar’da Neden Olduğu Kirlilik Meclis Gündeminde

İzmir’in Seferihisar ilçesinin Kavakdere ve Orhanlı köylerinin arasında yer alan RSC Elektrik Üretim Şirketi’ne ait jeotermal enerji santralının (JES) zaman zaman yer altından çıkan zehirli deşarj suyunu, yer altına geri basmak yerine, dere yatağına saldığı ileri sürüldü.

Bölge halkı, derinden çıkan ve içerisinde birçok kimyasal madde bulunduran bu suların yer altına gönderilmesi gerekirken, şirketin son bir yıldır bazen ayda bir, bazen 3 haftada bir bu suları maliyeti azaltmak için santralın yanından geçen dere yatağına saldığını, geçen haftalarda da dere yatağından gökyüzüne buhar yükseldiğini ifade etti. Orhanlı Köyü Derneği’nin sosyal medyada yayımladığı görüntülerde ise, dere yatağından yükselen buhar net olarak gözle görüldü.

Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili konuyu Meclis gündemine taşıdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Bakan, önergesinde JES ile ilgili iddiaları sıraladı: “Bölge halkı durumu ilgili kurumlara ve jandarmaya bildirseler de sonuç alamamaktadırlar. Bu durumu jandarmaya bildirdiklerinde ‘Bu bizim görevimiz değil, bununla ilgili bir tutanak tutma yetkimiz yok’ cevabını aldıkları; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne bildirdiklerinde ise ‘Hafta sonu mesaimiz yok, hafta içi saldıklarında bizi çağırın’ yanıtı verildiği ifade edilmektedir. Ancak şirketin dere yatağına zehirli su salmasını mesai saatleri dışında yapıldığı ileri sürülmektedir.”

CHP’li Bakan Murat Kurum’a şu soruları yönlendirdi:

  1. İzmir’in Seferihisar ilçesinin Kavakdere ve Orhanlı köylerinin arasında yer alan RSC Elektrik Üretim Şirketi’ne ait jeotermal enerji santralının yer altından çıkan zehirli deşarj suyunu, yer altına geri basmak yerine, son bir yıldır bazen ayda bir, bazen 3 haftada bir bu suları maliyeti azaltmak için santralın yanından geçen dere yatağına salındığı ve geçen haftalarda dere yatağından gökyüzüne beyaz buhar yükseldiği iddiasına yönelik bir denetim/inceleme yapılmış mıdır?
  2. Konuyla ilgili bir denetim/inceleme yapıldıysa elde edilen sonuç ne olmuştur? Yapılmadıysa gerekçesi nedir?
  3. Söz konusu şirketin dere yatağına zehirli su salmasını mesai saatleri dışında yaptığı ileri sürülmektedir. Bölge halkının durumu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne bildirdiğinde “Hafta sonu mesaimiz yok, hafta içi saldıklarında bizi çağırın” yanıtı verildiği ifade edilmektedirler. Konuyla ilgili açıklamanız nedir?

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER