İklim değişikliğine bağlı sıra dışı hava olayları leyleklerin göçünü aksatıyor

Biyoçeşitlilik Çalışmaları Derneği Başkanı, kuş bilimci Özmen Yeltekin: Leylekler göç güzergahlarını değiştirmiyorlar, kısaltmıyorlar. Çok geleneksel konaklama noktaları ve izledikleri bir yol var. O yol üzerindeki her değişim leylekleri olumlu ya da olumsuz etkileyebiliyor.

İklim değişikliğine bağlı sıra dışı hava olayları leyleklerin göçünü aksatıyor

Biyoçeşitlilik Çalışmaları Derneği Başkanı ve kuş bilimci Özmen Yeltekin, leyleklerin göç esnasında yakalandıkları sıra dışı hava olaylarının göçü aksattığını söyledi.

AA‘ya konuşan Yeltekin, hava şartlarının leyleklerin göçünde önemli bir yer tuttuğunu; iklim değişikliğiyle birlikte hava olaylarında görülen değişikliklerin hayvanların göç yolunda sorunla karşılaşmasına yol açtığını anlattı:

“Yağmur yağıyorsa eğer çok kuvvetli yağıyor, sel şeklinde. Fırtına ve rüzgar çok hızlı esiyor, tahribat gücü yüksek fırtınalar görüyoruz. Yine dolu yağışlarını çok yoğun görüyoruz, gözlemliyoruz. Bazen halkın da söylediği şekilde kışın geç gelmesi ya da baharın geç gelmesi leylek göçünü olumsuz etkileyebiliyor. Leyleklerin göç esnasında yakalandıkları bu ekstrem hava olayları göçü de aksatıyor.”

Yeltekin, böyle durumlarda leyleklerin mola vermek ve dinlenmek durumunda kaldıklarını, göç takviminin de kesildiğini dile getirdi:

“Göç güzergahlarını değiştirmiyorlar, kısaltmıyorlar. Çok geleneksel konaklama noktaları var ve geleneksel olarak izledikleri bir yol var. Dolayısıyla bu yolu kat etmek zorundalar. O yüzden o yol üzerindeki her değişim leylekleri olumlu ya da olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle göç dönemindeki hava değişimleri, iklim üzerinde yaşanan değişimler çok önemli.”

Leyleklerin sulak alanlar ve tarım arazileri etrafında çeşitli sürüngenler, amfibiler ve küçük kuşlarla beslendiklerini belirten Yeltekin, beslenme alanlarının “temizliğinin” önemine de değindi:

“Burada kullanılan zirai tarım ilaçlarının özellikle toprağı ve etrafta yaşayan canlıları kötü etkilemesi, leylekleri de kötü etkiliyor, doğal olarak leyleklerin sağlıklı bir diyete sahip olmasını engelliyor. Bu tarz zehirlenme durumları görüyoruz ve yaşıyoruz. Hem yavru büyüttükleri dönemde hem de göç döneminde çok sayıda yaralı/hasta leylek vakasıyla karşılaşabiliyoruz. Bunlar genellikle elektrik çarpması, zehirlenme ve araç çarpması oluyor. Birçok çeşitli etken var. Yaralı bir leylek bulduğunuzda en yakın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne iletip gerekli bakım ve rehabilitasyonun yapılmasını sağlayabilirsiniz.”

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER