İklim Değişikliği ile Aşırı Yağış Olasılığı 2 Kat Arttı

İklim değişikliği, Güney Afrika’da sel baskınlarına neden olan şiddetli yağmurları iki kat daha olası hale getirdi.

İklim Değişikliği ile Aşırı Yağış Olasılığı 2 Kat Arttı

Önde gelen iklim bilimcilerinden oluşan uluslararası bir ekibin yaptığı hızlı ilişkilendirme analizine göre, iklim değişikliği, Güney Afrika’nın doğusunda büyük sellere neden olan aşırı yağışları ağırlaştırdı ve daha olası hale getirdi. Çalışma, seragazı emisyonlarının neden olduğu iklim değişikliği nedeniyle böyle bir olayın olma olasılığının neredeyse iki katına çıktığını tahmin ediyor.

Güney Afrika’nın büyük bir bölümünde, bazı yerlerde iki günde 350 mm’den fazla yağan yoğun Nisan yağışları, KwaZulu-Natal ve Eastern Cape’de son derece zarar verici sellere neden oldu. En az 435 kişi öldü ve maddi zarar yaklaşık 1.57 milyar doları buldu. Afrika’nın en büyüğü olan Durban Limanı, sel nedeniyle operasyonları durdurmak zorunda kalarak maden ve tarım ürünlerinin tedarik zincirinde aksamalara neden oldu.

İklim değişikliğinin bu aşırı yağış olasılığı ve yoğunluğu üzerindeki rolünü değerlendirmek için, Dünya Hava İlişkilendirme Girişimi’nden (World Weather Attribution, WWA) bilim insanları, geçmişin iklimi ile yaklaşık 1800’lerin sonlarından bu yana 1,2°C’lik sıcak artışı sonrasında bugünün iklimini karşılaştırmak için, hava verilerini ve bilgisayar simülasyonlarını bilimsel yöntemlerle analiz ettiler.

Analiz, en çok etkilenen bölgede iki gün boyunca maksimum yağış miktarına odaklandı. Sonuçlar, bunun gibi bir aşırı yağış olayının artık yaklaşık her 20 yılda bir gerçekleşmesinin beklenebileceğini gösterdi. İnsan kaynaklı küresel ısınma olmadan böyle bir olay sadece 40 yılda bir gerçekleşecekti, bu nedenle seragazı emisyonlarının bir sonucu olarak yaklaşık iki kat daha yaygın hale geldi. Bu, şimdi yaklaşık her 20 yılda bir beklenebilecek şiddetli bir yağış olayının, iklim değişikliği sebebiyle yaklaşık %4-8 daha şiddetli olacağı anlamına geliyor.

Sonuçlar, insan kaynaklı seragazı emisyonlarının neden olduğu iklim değişikliğinin yoğun yağışları nasıl etkilediğine dair bilimsel anlayışla tutarlı. Atmosfer ısındıkça daha fazla su tutabilir ve bu da sağanak yağış riskini artırır. Daha fazla seragazı emisyonu ve devam eden sıcaklık artışları ile yoğun yağış dönemleri daha da yaygın ve yoğun hale gelecek.

Grantham Institute’ten Dr. Friederike Otto, “Sellerde ölen çoğu insan düzensiz yerleşim yerlerinde yaşıyordu, bu yüzden iklim değişikliğinin en savunmasız insanları orantısız bir şekilde nasıl etkilediğini bir kez daha görüyoruz. Bununla birlikte, Afrika minerallerinin ve ürünlerinin dünya çapında sevk edildiği Durban Limanı’nın sular altında kalması, iklim etkileri için sınır olmadığını da hatırlatıyor. Bir yerde olan şey, başka bir yerde önemli sonuçlar doğurabilir” dedi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER