İklim Değişikliği Güney Asya’yı Isıtıyor, Küresel Gıda Krizini Körüklüyor

Güney Asya’nın Mart ve Nisan aylarında tecrübe ettiği ölümcül sıcak hava dalgası iklim değişikliği nedeniyle 30 kat daha olası hale geldi.

İklim Değişikliği Güney Asya’yı Isıtıyor, Küresel Gıda Krizini Körüklüyor

Yetkililer, Nisan ayı sıcaklıklarının kuzey Hindistan ve Pakistan’ın bazı bölgelerinde yaklaşık 50 dereceye ulaşması nedeniyle, en az 90 kişinin sıcaklığa bağlı nedenlerden öldüğünü açıkladı. Mart ayında Hindistan’da rekor sıcaklıklara neden olan sıcak hava dalgası, ülkenin kışlık buğday mahsulüne de büyük zarar verdi.

İklim değişikliği olmadan bu tür sıcak hava dalgaları, belirli hava olaylarında iklim değişikliğinin ne kadar rol oynadığını ortaya çıkarmak için çalışan uluslararası bir araştırma işbirliği olan World Weather Attribution’dan bilim insanlarına göre “olağanüstü derecede nadir” yaşanırdı.

Sıcaklığın, sanayi öncesi döneme göre yaklaşık 1,2 derece artmasıyla, Güney Asya’da bu tür sıcak hava dalgalarının meydana gelme olasılığı 30 kat daha fazla.

Hindistan Teknoloji Enstitüsü Bombay’da hidroklimatolog Arpita Mondal, “2 derece daha sıcak bir dünyada, şimdi 100 yılda bir olan bir olay, 5 yılda bir olan bir olay kadar sık ​​yaşanabilir” dedi.

Kızılhaç Kızılay İklim Merkezi iklim riski danışmanı Roop Singh ise “Güney Asya’daki insanlar bir miktar yüksek sıcaklıklara alışkın. Ancak sıcaklık 45 dereceye veya daha fazlasına yükselirse hayatın günlük akışını sürdürmek oldukça zor bir hale geliyor” diye konuştu.

Singh, sokak satıcıları ve inşaat işçileri gibi günlük ücret kazanan işçilerin, dinlenmek için serin bir yere sahip olamamaktan çok etkilendiğini söyledi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER