İkizköylülerden Destek Çağrısı: YK Enerji Zeytinlikleri Kesmek için Alana Girdi

İkizköylülerin Avukatı İsmail Hakkı Atal, şu ana kadar Işıkdere’deki yaklaşık 30 adet zeytin ağacının söküldüğünü bildirdi.

İkizköylülerden Destek Çağrısı: YK Enerji Zeytinlikleri Kesmek için Alana Girdi

Maden Yönetmeliği’ne eklenen bir maddenin 1 Mart’taki Resmi Gazete’de yayımlanması ile, zeytin ağaçlarının kömür madenciliği için yok edilmesinin önü açılmıştı. Maddeye göre, “ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere” zeytinliklerde madencilik faaliyeti yürütülebilecek ve bu faaliyetlere ilişkin tesisler inşa edilebilecek. Birçok STK yönetmeliğin iptali için dava açmıştı. Davalar sonuçlanmadan YK Enerji çalışanları İkizköy Işıkdere mevkindeki zeytin ağaçlarının sökülerek taşınması için alana geldi.

Bunun üzerine köy sakinleri ve İkizköy Çevre Komitesi zeytinliklerin sökülmemesi için toplanma çağrısı yaptı.

“İkizköy Işıkdere’de kamulaştırılmış alandaki zeytinliklerden birini ‘taşımaya’ gelmiş şirket. Zeytinlik taşınmaz, yönetmeliğiniz yok hükmündedir! Zeytin ağacını söküp atacaklar, öldürecekler. Alana geçiyoruz, Milas, Bodrum destek lütfen” ve  “Yasa çok açık ‘Zeytincilik sahaları daraltılamaz’ Gerekçesi ne olursa olsun zeytinler ‘izinsiz kesilemez, sökülemez.’ Yetkilileri yasaları uygulamaya, zeytinlikleri korumaya bu kıyımı durdurmaya davet ediyoruz.” paylaşımında bulunan İkizköy Çevre Komitesi toplumdan destek isterken yetkili kurumları görevlerini yapmaya davet etti.

İklim Haber’e konuşan avukat İsmail Hakkı Atal, şirketin daha önceden Işıkdere mevkiinde yıktığı caminin ve evlerin yanı başındaki sahada kalan yaklaşık 30 adet zeytin ağacını kökünden söktüğünü söylerken, “Biz de bölgeye gelerek duruma müdahale ettik. Jandarmaya ihbarda bulunduk. Şikayetimizi sunduk. Burada bir suç işleniyor çünkü son çıkartılan yönetmelik değişikliği uydurma bir yönetmeliktir. Kanuna aykırı yönetmelik hükmünün hukuken uygulanması mümkün değil. Jandarmaya da kanunsuz emre itaatin suç olduğunu söyledik. Şirketin zeytin ağaçlarını kesmesini ve taşımasını engellemeleri gerektiğini hatırlattık. Kendilerine eğer kanunsuz bir emir verilirse de o kişiden yazılı emir almanız gerekiyor ki gelecekte o yargılasın dedik. Şu anda beklemedeyiz” dedi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER