G7 OPEC’i Küresel Enerji Arzında Kilit Rol Oynamaya Çağırıyor

G7 ülkeleri enerji bakanları Berlin’de yapılan toplantı sonrası iklim değişikliğiyle mücadele taahhütlerine rağmen OPEC ülkelerine petrol ve gaz üretimini artırma çağrısında bulundular.

G7 OPEC’i Küresel Enerji Arzında Kilit Rol Oynamaya Çağırıyor

G7 ülkeleri bir yandan iklim değişikliğiyle mücadelede yeni taahhütlerde bulunurken diğer yandan OPEC’e petrol üretimini artırma çağrısında bulundu.

Berlin’de yapılan toplantı sonrası enerji bakanları tarafından yapılan açıklamada, “OPEC’in kilit rol oynadığı enerji alanında petrol ve gaz üreticisi ülkelere sorumlu şekilde davranma ve sıkılaşan uluslararası piyasanın ihtiyaçlarına cevap vermeye davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Rusya ile OPEC+ oluşumu altında bir işbirliği yürüten OPEC, ABD tarafından kendilerine yapılan yıllık olarak belirlenen üretim artışının üstüne çıkılması çağrılarına bugüne dek direndi. Birliğin önümüzdeki hafta buluşması ve hayat pahalılığını yükselmesine neden olan artan petrol ve doğalgaz fiyatlarına rağmen daha önce belirlediği üretim planlarına sadık kalacaklarını açıklaması bekleniyor.

G7’nin normalde iklim gündemini değerlendirmesi bekleniyordu. Ancak savaş petrol tüketicisi ülkelerin önceliklerini tekrar gözden geçirmesine ve kısa vadeli enerji güvenliği endişelerinin uzun vadeli iklim planlarının önüne geçmesine neden oldu.

G7 grubundan bakanlar, enerji krizinin iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını rayından çıkarmasına izin vermeyeceklerini vurguladılar.

Cuma günü, kömürle çalışan enerjiyi aşamalı olarak sona erdirmek için çalışma taahhüdünü açıkladılar, ancak bunun için bir tarih belirlemediler.

Taahhüt, Reuters tarafından görülen ve 2030 yılına kadar kömürlü elektrik üretimini sona erdirme hedefini içeren önceki taslaktan daha zayıftı. Tartışmalara aşina olan kaynaklara göre, Japonya ve ABD bu tarihi desteklemedi.

Yılsonuna dek karbon tutulmasını sağlayacak teknolojiye sahip olmayan fosil yakıt projelerine desteği keseceklerini de taahhüt eden enerji bakanları her ülkeye özel tanımlanabilecek bazı istisnalara izin verilebileceğini kaydetti.

Bu hamleye ulusal güvenlik ve jeostratejik çıkarların hayati öneme sahip olduğu şerhi de düşüldüğü belirtildi.

G7 ülkeleri elektrik sektörünü 2035 yılına dek büyük oranda karbonsuzlaştırmayı hedefliyor.

G7 ayrıca, ülkelerin 2025 yılına kadar “verimsiz” fosil yakıt sübvansiyonlarını sona erdirmek için geçmişteki taahhütlerini nasıl yerine getirdiklerini gelecek yıl kamuoyuna açıklamaya başlamayı da hedefliyor.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER