Foça Kozbeyli’de biyokütle enerji santralına geçit yok

Foça’da yapımı planlanan Foça Biyokütle Enerji Santrali (BES) Projesi için İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı, İzmir 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Foça Kozbeyli’de biyokütle enerji santralına geçit yok

İzmir’in Foça ilçesi Kozbeyli Mahallesi’nde, Erdem Aliağa Enerji Üretim A.Ş. tarafından, zeytin alanları ve tarım arazilerine birkaç yüz metre mesafede yapılmak istenen Foça Biyokütle Enerji Santrali’ne (BES) karşı bölge halkının verdiği mücadele zaferle sonuçlandı.

Proje için İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı, İzmir 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Foça Belediyesi ve İzmir Tabip Odası tarafından ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına karşı dava açılmıştı. İzmir 6. İdare Mahkemesi, projenin çevreye ve halk sağlığına olumsuz etkileri olduğunu ve aynı konuda daha önce verilmiş yargı kararının dikkate alınmamasının Anayasa’ya aykırılığı bulunduğu gerekçesiyle “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etti.

KANUNA AYKIRI

Foça Biyokütle Enerji Santralı projesi için hazırlanan bilirkişi raporunda, heyette yer alan uzmanların her biri, kendi uzmanlık alanlarıyla ilgili bilimsel tespitlere yer verdi. Her bir bilirkişi, projeye ilişkin eksiklikler, yanlışlıklar ve bilimsel olmayan işlemler olduğunu ifade etti. Raporda, oluşacak atıkların bertaraf edilmesi için gereken yöntemlerin ve nasıl uygulanacağının yeteri kadar belirtilmediği, projenin olası çevresel etkileri ve alınması gereken önlemlerin yeterince ele alınmadığı vurgulandı.

Raporda ayrıca, proje alanının zeytinlik sahalarına yakınlığı nedeniyle 3573 sayılı Kanun'unun 20.maddesine aykırı olduğu, bölgenin petrokimya, demir-çelik, termik santraller gibi kirletici vasfı yüksek sanayilere yakınlığı nedeniyle, zeytinlikleri, tarımsal alanları ve doğal bitki örtüsünü olumsuz yönde etkileyeceği belirtildi.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER