Etek, gömlek, pantolon "bez torba"ya dönüşüyor..

Muğla'nın Fethiye ilçesinde kadınlar, kullanmadıkları kıyafetler ve perdeden bez torba üretiyor.

Etek, gömlek, pantolon "bez torba"ya dönüşüyor..

Fethiye Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce "Filemi örüyorum, torbamı dikiyorum" projesi başlatıldı. Teorik eğitimlerin ardından kadınlar evlerinden getirdikleri etekperde, penye, pantolon gibi ürünlerden farklı boylarda çanta ve torba üretiyor. Bazı kadınlar da iplerle pazar filesi hazırlıyor.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ender Suat Tok, gazetecilere yaptığı açıklamada, proje öncesi  internetten başvuruları aldıklarını söyledi. Projeye halkın yoğun ilgi gösterdiğini belirten Tok, "Kursa katılanların 42'si file, 94'ü bez torba için başvuru yaptı. Özellikle kullanılmayan bezleriyle geliyorlar ve usta öğreticinin gözetiminde üretim yapılıyor." dedi. Kursiyerlerin ilk olarak kendi kullanacağı torbaları hazırladığını belirten Tok, ürünlerin sergilerle satılacağını kaydetti. Tok, projenin üç ay boyunca hafta sonları devam edeceğini dile getirdi.

Eşim bile şaşırdı

Kursa katılan ev hanımı Nurcan Küçükduran ise kursa boş zamanını değerlendirmek ve üretime katkı sağlamak amacıyla katıldığını söyledi.

Evden getirdiği etek, pantolon ve penyelerini torbaya dönüştürdüğünü anlatan Küçükduran, "Kullanmadığımız kumaşlarımızı atmayalım. Eşimin gömleğinden çanta yaptım. Eşim bile çok şaşırdı. Eşyaları böyle yapmasaydım ya toz bezi olacaktı ya da çöpe gidecekti. Hazırladığım torbaları arkadaşlarıma da hediye ediyorum." diye konuştu.

Bergamalı kadınlar çevre dostu file örüyor

Bergama Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri iki yıldır temiz bir çevre için file örüyor. Kooperatif başkanı Tevhide Kaya, yaptığı açıklamada, doğa dostu bir kooperatif olduklarını 30 kadın işçiyle file ördüklerini, gelen taleplerden memnun olduklarını söyledi. Kaya, poşetlerin ücretli olmasından sonra siparişlerin arttığını belirterek, "Şu ana kadar 11 bin file ürettik. Fakat yasa çıktıktan sonra 5 bin file siparişi aldık. Pazarda, marketlerde, soysal medyada filelerimizi görenler kooperatifimize ulaşıp file siparişi vermeye devam ediyor. Bu ilgiden dolayı da çok memnunuz." dedi.

Kooperatifte çalışan 43 yaşındaki Fatma Şenay Kartal da kooperatife gelmek için 60 kilometrelik bir yol kat ettiğini belirterek "Fileden kazandığım parayla ihtiyaçlarımı karşılıyorum. Kızıma harçlık veriyorum. Ev ekonomisine küçük de olsa bir katkım oluyor." diye konuşu.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER