Ergene Havzası’nı kurtaracak projede, arıtılmış sular ilk kez denize deşarj edildi

Ergene Nehri’nin kirlilikten kurtarılması için hayata geçirilen “Derin Deniz Deşarj Projesi” kapsamında arıtılmış sular ilk kez denize deşarj edilmeye başlandı.

Ergene Havzası’nı kurtaracak projede, arıtılmış sular ilk kez denize deşarj edildi

Bölgedeki sanayi tesisleri nedeniyle 1970’li yıllardan beri kirlenen Ergene Nehri nefes alacak.

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Derin Deşarj Sistemi Doğu Hattı hizmete alındı. Kara boru hattının devreye girmesiyle arıtılmış sular ilk kez Marmara Denizi’ne deşarj edildi. 

Türkiye’nin en büyük çevre projesinin omurgasını oluşturan etap, başarıyla tamamlandı.Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yürütülen, Tekirdağ Valiliğinin koordinatör valilik yaptığı, 9 OSB’nin içinde yer aldığı Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’ndaki derin deniz deşarjı kara boru hattının doğu bölümü açıldı.

Ergene Nehri’ndeki kirli atıklar temizlendikten sonra arıtılmış sular, denizle buluştu. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde diğer bağlantılar da tamamlandıktan sonra bu hatta bağlanacak. Böylece hem Ergene Nehri temizlenecek hem de atık sular arıtılarak Marmara Denizi’ne taşınacak.

 

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER