COP26 öncesi üye ülke liderlerine su ve iklim krizini önceleme çağrısı

Uluslararası kuruluşların liderleri tarafından ortak yayımlanan mektupta, iklim krizinin suyla alakalı sonuçlarını ele almak için acilen hızlandırılmış adımlara ihtiyaç olduğu kaydedildi

COP26 öncesi üye ülke liderlerine su ve iklim krizini önceleme çağrısı

Dünya Meteoroloji Birliği (WMO) ile Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), BM Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Uluslararası Tarım Kalkınma Fonu (IFAD), BM Çevre Programı (UNEP), BM Çocuk Fonu (UNICEF), BM Üniversitesi (UNU), BM Avrupa Ekonomik Konseyi (UNECE) ve Küresel Su Ortaklığı (GWP) kuruluşlarının liderleri tarafından hazırlanan ortak mektupta, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26) öncesi üye ülke liderlerine su ve iklim değişikliği konularını önceleme çağrısı yapıldı.

Mektupta, “İnsanları ve gezegenimizi etkileyen iklim değişikliğinin su ile alakalı sonuçlarını ele almak için acilen hızlandırılmış adımlara ihtiyaç vardır” denildi.

‘920 milyon çocuk su kıtlığına maruz kalabilir’

Mektupta, iklim krizinin küresel su döngüsünü olumsuz etkileyerek kuraklık ve sel gibi afetlere yol açtığı da vurgulandı.

Ayrıca, “Yükselen sıcaklık ve su kaynaklarının akış profilindeki değişkenlik, yüzeydeki ve yer altındaki suyun kalitesini büyük oranda etkilemektedir” ifadeleri kullanıldı.

Uluslararası kuruluşlar tarafından ele alınan mektupta, UNICEF’in verilerine göre iklim krizinin dünyada 920 milyon çocuğu su kıtlığına maruz bırakabileceği uyarısı da hatırlatıldı.

Üye ülkelere, “su ve iklim gündemini ulusal düzeyde entegre etme”, “küresel su takip sistemlerini destekleme ve finanse etme”, “su yataklarına dair teknik, siyasi ve bilimsel iş birliğini destekleme”, “su ile alakalı felaketlere karşı uyarılara uluslararası erişimi teşvik etme”, “sel ve kuraklık yönetimine dair önleyici yaklaşım benimseme” ve “iklim ve su risklerine dair verilerin entegrasyonunu destekleme” çağrıları da yapıldı.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER