Çocuklar için çevre geleceği endişe verici

İklim değişikliğinden en çok çocuklar etkilenecek.

Çocuklar için çevre geleceği endişe verici

Gelecek karanlık

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, iklim değişikliğinin çocuklar üzerindeki etkilerine dikkat çekerek “İklim değişikliğinden en çok çocuklar etkilenecek. Endüstriyelleşme kaynaklı tüketim, nüfus artışı ve kirlenme ile birlikte geleceğe zarar veriyor. 2030’dan sonra çocuklar yiyecek balık bulamayacak. Gezegenin kaynakları tükeniyor. Her yıl 1 trilyon dolar değerinde yiyecek çöpe atılıyor. Böyle giderse tohum ve tahıl kalmayacak, temiz su kaynakları tükenecek. Kirliliğe bağlı hastalıklar artacak ve çocuk yaşamı kesintiye uğrayacak. Çocuklarda, tarım yapılamaması nedeniyle beslenme bozukluğu, gelişme ve öğrenme geriliği görülecek” dedi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nün düzenlediği “Çocuk Gelişimi ve Psikopatolojisi Sempozyumu”nda “İklim ve Çocuk” başlığıyla bir konuşma yapan Prof. Dr. Dağlı, görüşlerini belirtti. 

“Artan nüfusun tükettiği fosil yakıtları hava kirliliği oluşturuyor. Tanecik kirliliği, nitrik oksit, kükürt oksit, ozon çocukta akciğer büyümesini yavaşlatır, solunum enfeksiyonlarını, astım atağını arttırır. Çocuklar daha düşük ozon düzeyine hassastır. Ozon artışı astım insidansını arttırır. Astım ataklarını ve hastane yatışlarını arttırır.”ASTIM ARTACAK
Etkilenenlerin çoğu şimdi çocuk olanlar olacak. Çocuklarda, tarım yapılamaması nedeniyle beslenme bozukluğu, gelişme geriliği, anne sütü değişikliği olacak. Çocuklarda öğrenme ve gelişme geriliği görülecek.

10 YILIMIZ KALDI

“Bitkiler daha hızlı büyüyor. Fotosentez ve su kullanımı artıyor, daha alerjenik yapıya sahip oluyor. Polen sezonu uzuyor. Polen sayısı artışı ile hastane başvuruları artıyor. Sıcaklık artışı ile polen süresi arasında doğrudan ilişki vardır. Şimdi çocuk olanların afetler ve felaketlerle dolu bir gelecekte yaşamamaları için çok acilen frene basılması gerekiyor. Fosil yakıtların kullanımını durdurmak, termik santral inşa etmemek zorundayız. Önümüzde felaketi durdurmak için sadece 10 yıl kaldı.”

Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2019, 14:15

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER