Çin, Güneş Enerjisi ile Çalışan Dünyanın En Büyük Hava Temizleme Kulesini İnşa Etti

Çin, hava kirliliğini temizlemek üzere inşa ettiği 100 metre uzunluğundaki dünyanın en büyük hava temizleme kulesini işletmeye aldı.

Çin, Güneş Enerjisi ile Çalışan Dünyanın En Büyük Hava Temizleme Kulesini İnşa Etti

Çin, hava kirliliğini temizlemek üzere inşa ettiği 100 metre uzunluğundaki dünyanın en büyük hava temizleme kulesini işletmeye aldı.

Hava kirliliği konusunda kötü bir üne sahip olan Çin geçtiğimiz yılın başında hava kirliliği ile mücadele için önlemler alınacağını belirtmişti. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporuna göre Çin ve Hindistan, hava kirliliği nedeni ile dünyanın en ölümcül ülkeleri arasında.

ine Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı bir başka rapor ise hava kirliliğinin insan sağlığı için en büyük çevresel risk olduğu belirtiliyor. Her yıl yaklaşık 3 milyon kişi hava kirliliği nedeni ile hayatını kaybediyor.

Hava Kalitesi Yükselmeye Başladı

Çin’in kuzeyindeki Shaanxi eyaletinde bulunan Xian kentinde inşa edilen 100 metre uzunluğundaki kulenin faaliyete başlaması ile bölgedeki hava kalitesi yükselmeye başladı.

Kulenin projesini yürüten bilim insanı Cao Junji, Morning Post’a verdiği demeçte, sonuçların cesaret verici olduğunu ve kulenin ülkenin kentsel hava kirliliği ile mücadelesinde değerli bir araç olabileceğini belirtti.

Kule Tamamen Güneş Enerjisi İle Çalışıyor

Kulenin çalışma prensibi yenilenebilir enerjiye dayanıyor. Kulenin seralarla kaplı yüzeyi kirli havayı içine çekiyor ve güneş enerjisi yardımı ile ısınıyor. Isınan hava yükseliyor, ardından kulenin üst katmanlarında yer alan filtrelerden geçerek temizleniyor ve atmosfere karışıyor.

Isınmanın kömürle yapıldığı şehirlerden biri olan Xian’da özellikle kış aylarında hava kirliliği ölümcül seviyelere ulaşıyor. Kışın azalan güneş ışınlarının kulenin verimini etkilememesi için yüzeyi özel bir kaplama ile kaplanmış. Bu özel kaplama sayesinde güneş ışınlarının havayı ısıtma verimi artırılıyor. Bu sayede kule, tüm yıl boyunca aynı kapasite ile çalışabiliyor.

PM 2.5 Yüzde 15 Oranında Azaldı

Kulenin yerel hava kalitesi üzerindeki etkisini belirlemek için Cao ve ekibi, bölgeye bir düzineden fazla izleme istasyonu kurdu. Ekip, ağır kirlilik zamanlarında havada bulunan en tehlikeli parçacık olan PM2.5’teki ortalama azalmanın yüzde 15 olduğunu tespit etti.

Kulenin etkinliğinin kapsamlı bir bilimsel değerlendirmesinin de ilerleyen tarihlerde yapılacağını belirten Cao, benzer kulelerin var olduğunu ancak bunların kömürle çalıştığını, bu nedenle tamamen yenilenebilir enerji kullanılarak çalışan dünyadaki ilk kuleyi işletmeye almanın gururunu yaşadıklarını belirtti.

Bölge halkının kulenin yüksek olduğunu bildirdiklerini belirten Cao, aslında bu kulenin Çin’in büyükşehirlerine inşa edecekleri kulenin sadece minyatürü olduğunu aktardı. Cao, bir sonraki hedeflerinin 500 metrelik bir kule inşa etmek olduğunu kaydetti.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER