Çevre Mühendisi Kimdir?

Çevre Mühendisi Kimdir?

İçtiğiniz suyun kalitesini, soluduğunuz havanın kirli olup olmadığını, canlılığınızı devam ettirebilmeniz için tükettiğiniz besinlerin yetiştiği toprağın ne kadar sağlıklı olduğunu hiç sorguladınız mı, düşündünüz mü? 

Düşünmediyseniz bir an önce bunu yapmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Çünkü dünyamız elden gidiyor ve bir süre sonra bunun geri dönüşü olmayacak. Diyeceksiniz ki Çevre Mühendisliği ile ne alakası var ? İşte bu noktada asıl çevre mühendisliğinin işinin bu olduğunu açıklayacağım.

Çevre Mühendisi Ne İş Yapar?

Hava, su, toprak gibi doğal kaynakların en iyi şekilde kullanılması, bunların kirlenmesine neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması, kirlenmenin yol açtığı estetik ve ekonomik kayıpların önlenerek insan sağlığına ve rahatına uygun çevre şartlarının sağlığına ve rahatına uygun çevre şartlarının sağlanması konularında eğitim ve araştırma yapar.

Çevre Mühendislerinin işi gelecek nesillere dünyayı yaşanabilir bırakmaktır. Kaynakları verimli, tasarruflu ve sürdürülebilir kullanmak için yönlendirmeyi sağlamaktır.

Tüm üretim ve tüketim faaliyetlerinin insan sağlığına, refahına ve doğal dengeye zarar vermeyecek biçimde planlanması için gereken önlemleri araştırır ve dolayısıyla çevre mühendisleri pek fazla sevilmez çünkü maliyetin artmasına neden olduğu düşünülür. 

Çevre Mühendisliğine önem verildiğinde iki tarafında hem maliyet açısından hemde geleceğimiz açısından fayda sağlayabileceğini şu şekilde kanıtlayabilirim. 

Çevre Mühendislerinin işlerinden biri de doğaya zarar vermeden ve yeniden kazanım yaparak  çöpleri bertaraf etmektir. Geri dönüşüm sağlayarak maliyet ve kaynak tüketiminden kazanılan kar bir yana çöpün içinde oluşan gazdan bile elektrik üreterek çöp olarak nitelendirilen şeyi kazanıma çevirmektir.

Algleri fen ve teknoloji dersinden hepiniz duymuşsunuzdur, çok kolay üreyen ve maliyeti olmayan bir bitki türüdür. Çevre Mühendisleri bu bitki türü ile atık su arıtımı gerçekleştirmektedir ve bununla kalmayıp enerji üretimi sağlanmıştır.

Bu tarz bir çok üretim sağlanmakta aslında fakat önü açılması için fırsat gözeten bir meslektir. Daha yeni; geçtiğimiz günlerde kanun değişti. ‘Çevre Görevlisi’ olarak nitelendirilen mesleğimiz ‘Çevre Mühendisliği’ olarak değiştirildi. Kısa eğitimlerle alınabilen Çevre Görevlisi Belgesi 4 yıllık mühendislik fakültesi diplomasına eşdeğerdi.

Çevre Mühendisleri Nerelerde Çalışabilir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, İl ve İlçe Belediyeleri,İller Bankası, Devlet Su İşleri,İl Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri, İl Orman ve Su İşleri Müdürlükleri, Türkiye İstatistik Kurumu, TÜBİTAK, Devlet Planlama Teşkilatı, İl Özel İdareleri, Türkiye İstatistik Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Demiryolları Müdürlüğü, Üniversiteler ve Sanayi Bölge Müdürlükleri gibi kamu kurumları ile, Özel Sektörde Orta ve Büyük Ölçekli Endüstriyel Tesislerde ve Fabrikalarda, Çevre Danışmanlık Firmalarında ve Çevre Teknolojileri Geliştiren Firmalarda çalışabilirler. Ayrıca Çevre Mühendisleri, kendileri de mühendislik büroları açarak, teknik eğitim, danışmanlık, teknik raporlar, içme suyu ve atık su arıtma sistemleri, baca gazı sistemleri vb. alanlarda kendi işlerini yapabilirler. 

Ülkemizde son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler ile çevre mühendisliği alanında istihdam boşluğu doğmuştur. Yani Çevre Mühendisliği, gençler için gelecek vaat eden bir meslektir.

Geleceğin, gelecekte kalabilmesi için Çevre Mühendislerine ihtiyaç vardır!

aslı

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER