Bir çok ürüne ‘Geri Kazanım Katılım Payı’ geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, market ve dükkanlarda kullanılan naylon poşetlerin ardından yoğurt kabı, ekmeğin sarılı olduğu kağıt poşet ya da gazlı içecek kaplarına da ek ücret getirmeye hazırlanıyor. Bu ek ücret vatandaş değil üreticiden tahsil edilecek. Üreticilerin ekstra 'Geri Kazanım Katılım Payı'nı ürünün fiyatına dahil etmeleri bekleniyor.

Bir çok ürüne ‘Geri Kazanım Katılım Payı’ geliyor

Bakanlık, “Geri Kazanım Katılım paylarına ilişkin yönetmelik” taslağını önce resmi internet sitesine koydu, ancak daha sonra kaldırdı. CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Bakanlığın taslağı İstanbul’da yenilenmesine karar verilen Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri öncesinde vatandaştan tepki almamak için kaldırdığını belirterek, “Taslakta 30 Haziran tarihi vardı. Belli ki, seçimlerden sonraya bıraktılar. 23 Haziran’da seçimin yapılmasının ardından, tepkileri göğüsleyebilecekleri bir zaman diliminde yönetmeliği hayata geçirmeyi planlıyorlar” dedi.

YOĞURT KABINDAN, GAZLI İÇECEK AMBALAJINA, HER ŞEYİN PARASINI VATANDAŞ ÖDEYECEK

Taslak ile Bakanlığın yoğurt kabından, gazlı içecek ambalajlarına ya da ekmeğin içine koyulduğu kese kağıdına kadar her türlü ambalajın parasının “geri kazanım payı” adı altında vatandaşa yüklenmesinin amaçlandığını kaydeden CHP’li Göker, “Diğer ülkelerin çöplerini para karşılığı kendi ülkemize kabul ederken, kendi çöpümüz adına vatandaştan para alıyoruz. Bu tam bir çelişkidir. Vatandaşın mağdur olmaması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesine koyup, sonradan kaldırdığı taslağa göre, ürün başka bir eşyanın ayrılmaz parçası değilse “ambalaj” olarak kabul edilecek. Bu kapsama şeker kutuları, dergi poşetleri, çelik gaz tüpleri, konserve kutuları, ekmeğin sarıldığı kese kağıtları, yoğurt kapları, cips kutuları, gazlı ve gazsız içeceklerin, maden sodalarının ambalajları da giriyor.

‘PARA VATANDAŞTAN ALINMAYACAK’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise vatandaştan geri kazanım katılım payı alınmayacağını ifade etti.

Çevre Bakanlığı açıklamasında, şu unsurlar yer aldı;

“1. Geri Kazanım Katılım Payı uygulaması 29 Kasım 2018 tarihinde TBMM'de bulunan tüm siyasi partilerin mutabakatıyla kabul edilmiştir.

2. Bu uygulama; katılım payına tabi ürünleri piyasaya süren işletmeleri ilgilendiren bir uygulamadır.

3. Vatandaşımızdan herhangi bir ücret alınması asla söz konusu değildir”

Açıklamada, .2005 yılından bu yana ambalaj atıkları ile akü, pil, lastik, madeni yağlar, elektronik eşya gibi özel atıkların yönetimi konusunda Bakanlıkça yetkilendirilmiş kuruluşlar faaliyet gösterdiğine dikkat çekilerek, “Ancak Bakanlığımızca yapılan tüm iyileştirme çalışmalarına rağmen bugüne kadar atık toplanmasında hedeflenen artış sağlanamamıştır. Bu nedenle, çevrenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik düzenlemelerin yer aldığı Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 10.12.2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu değişiklikle atıkların azaltılması ve geri dönüşümün sağlanabilmesi için; bahse konu ürünleri üreten/ithal eden/piyasaya süren işletmelerden ürünün cinsine göre Geri Kazanım Katılım Payı tahsil edilecektir” denildi.

Açıklamada, “Geri Kazanım Katılım Payı Uygulamasıyla, vatandaşımızdan herhangi bir ücret alınması asla söz konusu değildir. Gelecek nesillere daha temiz, çevreci ve yaşanabilir şehirler bırakmak hedefiyle yürütülen bu çalışmayla atık yönetiminin daha etkin bir şekilde yapılması sağlanacak, israfın önüne geçilecektir” ifadesi kullanıldı.

Admin3

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER