Balık ölümleri yaşanan Bakırçay Nehri’ne hastane kanalizasyonu bağlanmış

Manisa'daki Soma Devlet Hastanesi'nin kanalizasyonunun 300 metre ileride atık su arıtma tesisi olmasına rağmen doğrudan nehre bağlandığı ortaya çıktı. Tıbbi atıkların kanalizasyonla nehre boşaltıldığı öne sürüldü.

Balık ölümleri yaşanan Bakırçay Nehri’ne hastane kanalizasyonu bağlanmış

Manisa’da yer alan ve 24 Şubat 2017 günü hizmete giren Yeni Soma Devlet Hastanesi kanalizasyon sisteminin Bakırçay Nehri‘ne bağlandığı ortaya çıktı.

Söz konusu skandal, Avukat Yüksel Atıcı’nın tespiti ve Manisa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi‘ne yazdığı dilekçe ile ortaya çıktı. Gelen cevapta kanalizasyonun doğrudan nehre aktığı doğrulandı.

300 metre ileride atık su arıtma tesisi var

Yaşananları Sözcü’den Gökmen Ulu’ya anlatan Atıcı, kendisinin de nehir kıyısında zeytin tarlaları olduğunu söyledi. Tarlasına iş makinelerinin girmesi üzerine kanalizasyon boruları döşediklerini fark eden Atıcı, firmanın şantiye şefine “300 metre ileride atık su arıtma tesisi var, niçin oraya bağlamıyorsunuz” diye sorduğunu aktardı.

Kendisine verilen yanıtta ise “Orası henüz tam kapasite ile faaliyete geçmedi, geçici olarak kanalizasyonu nehre boşaltacağız” argümanı kullanıldı.

Çevre ve halk sağlığına tehdit

Kendi tarlasında böyle bir işlemin yapılmasının hukuka aykırı olduğunu belirten Atıcı bu konuda işlem yapmadığını ancak çevre ve halk sağlığı tehdidi sebebiyle harekete geçtiğini belirtti.

12 Ocak 2021’de yazdığı dilekçeye MASKİ tarafından yanıt verildiğini belirten Atıcı,  “Teknik yetersizlikten dolayı kanalizasyonun atık su arıtma tesisine bağlanamadığı ifade edilerek, nehre akıtıldığı doğrulandı” dedi.

Tıbbi atıklar da nehre karışıyor

Cumhuriyet Halk Partisi Soma İlçe Başkanlığı, basın açıklaması yaparak, MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi yönetimine tepki gösterdi. CHP İlçe Başkanı Levent Elbinsoy, “Çevre faciasının düzeltilmesi için hiçbir çaba harcanmadığını üzülerek öğrendik” dedi ve tıbbi atıkların da kanalizasyon ile nehre karıştığını öne sürdü.

Binlerce çiftçinin nehri tarımsal sulamada kullandığını vurgulayan Elbinsoy, halk sağlığının büyük tehlike altında olduğunu açıkladı. Elbinsoy, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ve MASKİ yönetimine, “Soma Devlet Hastanesi’nin mevcut kanalizasyon sistemi projeye uygun mudur?” diye sordu.

Balıkesir’in güneyindeki Ömer Dağı‘ndan doğan, Manisa Kırkağaç‘ın yakınından ilerleyerek Yunt Dağı ve Madra Dağı arasından geçen, Bergama’nın ardından Çandarlı Körfezi‘nde dökülen 129 kilometre uzunluğundaki Bakırçay Nehri‘nde bir süredir balık ölümleri görülüyordu.

Emre

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER