Bafa gölü yaşam mücadelesi veriyor

Türkiye’nin en önemli göllerinden sayılan Bafa Gölü kirlilikten köpürdü. Yöre halkı, göldeki biyolojik çeşitlilik için yaşam mücadelesi veriyor.

Bafa gölü yaşam mücadelesi veriyor

Doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından Türkiye’nin en önemli göllerinden birisi sayılan Bafa Gölü kirlilik nedeniyle yine köpürdü. Uzmanlar kirlilik nedeniyle meydana gelen bu köpürmeler nedeniyle yörede yaşayan insanların Bafa Gölü’ndeki biyolojik çeşitlilik için yaşam mücadelesi verdiğini dile getiriyor.

BAFA GÖLÜ YİNE KÖPÜRDÜ

Kuşadası, Didim ve Bodrum gibi turizm merkezlerine çok yakın olan Bafa Gölü’nün korunması için gündeme gelen projeler ve gölde meydana gelen değişiklikler işin aciliyetini ortaya seriyor. Gölün özellikle Serçin köyü bölümünde kıyılarda başlayan köpürmeler ve su kalitesindeki değişimler göldeki kirliliğin en açık göstergeleri sayılıyor. Yeşile dönen su özellikle koyların sığ kesimlerinde kokuya neden oluyor. Gölün son hali yaz aylarında tıpkı geçtiğimiz yıllarda meydana gelen ve mikroorganizmaların çok fazla çoğalması olarak adlandırılan “alg patlaması”na benzer sorunların yaşanacağı endişesini güçlendiriyor.

GÖLE SU GİRİŞ ÇIKIŞI ENGELLENİNCE

Göldeki kirliliğin ana nedeni olarak, gölün Büyük Menderes Nehri’nden suyla beslenmesini sağlayan iki kanalın, Serçin Priz ve Sakızburnu Dalyan Kanallarının tonlarca toprakla kapatılması olduğu dile getiriliyor. Normalde hiç kapatılmaması gereken bu kanallar, tarımsal sulamalar nedeniyle yaklaşık 5 ay süresince kapalı tutuluyor. Bu nedenle göle su girişi-çıkışı yapılamıyor. Kanalların bu yıl bir ay erken kapatılması sonrası göldeki bu köpüklenmenin meydana geldiği dile getiriliyor.

BALIKLAR MAHSUR BALIKÇILAR ÜZGÜN

Bafa Gölü’nün çevresindeki 6 köyden 283 balıkçının üye olduğu Serçin Su Ürünleri Kooperatifinin başkanı Abdullah Çamtepe, balıkçıların bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirterek, kanala dökülen toprağın açılıp, barajlardan verilen temiz suyun göle girmesi gerektiğini söylüyor. Balıkçılar, göle su girişinin kapatılması nedeniyle göle nisan-mayıs ve haziran ayında yavru balık girişlerinin engellendiğini belirterek, bu aylarda yumurta bırakacak balıkların dışarı çıkması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Köylüler, balıkların göle ne girebildiğini ne de çıkabildiğini ve kirlilikten dolayı büyük zararlarının olduğunu kaydediyorlar. Balıkçı köylüler su girişi olmaması nedeniyle balık sepetlerinin içinde kalan yılan balıklarının oksijensizlikten ölmeye başladığını, bunun yöredeki balıkçılığa çok büyük bir darbe vuracağını belirtiyorlar.

KİRLİLİĞİN NEDENİ BİLİNİYOR AMA...

Göldeki kirliliğin nedenleri konusunda resmi belgelerde önemli tespitler var aslında. Bafa Gölü’nün Uzun Devreli Gelişme Planı’da göldeki su kimyası ve su miktarının, DSİ regülatörlerinin programsız kullanılması sonucu sürekli değiştiği, bu durumun da, bugün gölde yaşanan ekolojik dengesizliğin ve balık ölümlerinin temel nedeni olduğu” yazıyor. Bu ekolojik bozulmalar geçim kapıları göl olan yöre köylülerin ekonomilerine önemli zararlar verirken, gölün zengin biyolojik çeşitliliğini de yok ediyor. Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler derneği (EKODOSD) Bafa’nın korunabilmesi için sulak alan komisyonlarının tekrar işlevsel hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

BAFA NEDEN KÖPÜRÜYOR?

Bafa Gölü’nde uzun yıllardır bilimsel çalışmalarını sürdüren Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, Bafa Gölü’nde görülen köpüklenmenin geçen yıllara göre çok daha yoğun bir şekilde görülmesinin nedenlerini maddeler halinde sıraladı;

1- Gölde meydana gelen bu tür köpüklenmelerin nedeni yıllardır Bafa Gölünde görülen biyolojik ve kimyasal kirlenme ile ilgili bilimsel önlemlerin alınmamasıdır.

2- Göle su vermekle Bafa Gölü temizlenemez. Kaldı ki bu yıl bölgede görülen kuraklık nedeniyle yapılan ölçümlerimizde gölde su seviyesi geçen yıllara göre giderek azalmaktadır.

3- Kirlilik nedeniyle gölün azot ve fosfor seviyesinin geçen yıllara göre aşırı artışı.

4- Resmi makamların bu son on yıldır gölle ilgili aldığı önlemler ve havza düzenlemesindeki oldukça yavaş olan düzenlemeler çok yetersizdir.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER