Atık su yeniden kullanıma dönecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde değişiklik öngören taslağa göre, kentsel atık sular, tarımsal sulamada kullanılabilecek. Büyükşehirlerde, arıtma tesislerinde arıtılan atık suların yeniden kullanımı amacıyla altyapı düzenlemesi yapılarak, arıtılan atık suların en az yüzde 5’inin yeniden kullanılması sağlanacak.

Atık su yeniden kullanıma dönecek

Evsel veya endüstriyel nitelikli arıtılmış atık sular, alternatif su kaynağı olarak, farklı alanlarda kullanılabilecek. Tuvalet suyu dışındaki evsel atık suların yeniden kullanımı için altyapı hazırlanacak. Atık su ve arıtılmış atık sular, yağmur su kanalına verilmeyecek. 

Otellere arıtma

Kapasitesi 2 bin kişinin altındaki otel, motel, tatil köyü, tatil sitesi ve yazlık siteler ve sanayi tesislerinin evsel nitelikli atık suları, arıtma veya bertaraf yöntemleri ile bertaraf edilecek. İçme-kullanma suyu temin edilen yerüstü ve yeraltı suyu kaynaklarının korunmasını da öngören düzenlemeyle, içme ve kullanma suyu alınan göl, baraj gölü ve göletlerin rezervuarlarına, arıtılmış da olsa atık suların doğrudan deşarjına (yeraltına boşaltılmasına) izin verilmeyecek. “Mutlak koruma alanı” olarak tanımlanan, içme-kullanma suyu temin edilen göl, baraj gölü ve göletlerin, 300 metre genişliğindeki kara alanında oluşan atık sular, havza dışına çıkarılacak ya da arıtma tesisine verilecek. Atık suların, bertaraf edilemediği durumlarda, içme-kullanma suyu kaynağının, su kalitesini olumsuz yönde etkilemeden arıtılarak deşarjına izin verilecek.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER