Arılar hakkında 10 ilginç bilgi

Hayvanlar aleminde varlıkları ile insanlığın hayatını kolaylaştıran ve zenginleştiren arıların yardımımıza ihtiyacı var.

Arılar hakkında 10 ilginç bilgi

Zira tarımda kullanılan bazı kimyasal maddeler arıların sinir sistemlerini etkileyerek ölmelerine neden oluyor. “Hepimiz Aynı Kovandayız” projesi ile arıların ölümüne neden olan tarım ilaçlarının yasaklanmasını talep ediyoruz. Neden? İşte size arıların ne kadar muhteşem canlılar olduğuna dair 10 bilgi:

1. Biz yokken arılar vardı

Bilinen ilk arı fosili 100 milyon yıl, ilk insan fosili ise 300 bin yıl öncesine ait. Yani biz yokken arılar vardı.

2. En çalışkan hayvan: Arılar...

Ortalama bir arı hayatı boyunca bir çay kaşığının 12’de 1’i kadar bal üretiyor. Yarım kilo bal için bir grup bal arısının 2 milyon çiçeği gezmesi gerekiyor.

3. Dans etmeyi de pek seviyorlar

Bal arıları kendi aralarında dans ederek anlaşıyorlar. Bir bal arısı bulduğu yemek kaynağının konumunu ve kovana mesafesini, yaptığı özel bir dans ile diğer arılara anlatır.

4. Çok hızlılar…

Bal arıları kanatlarını aklınızın alamayacağı kadar hızlı çırpıyorlar. Bir bal arısı saniyede 230 defa kanat çırpıyor. Duyduğunuz “vızzz” sesi de işte bu hızla çırpılan kanatlardan çıkıyor.

5. Sadece dişi arılar sokar

Çünkü sadece dişi arıların iğneleri vardır. Üzücü olan ise bal arılarının herhangi birini ya da bir şeyi soktuktan sonra ölmeleri…

6. Koku arıların işi

Bal arılarının 170 koku alıcısı bulunuyor. Bu sayede sizin kokusunu dahi alamadığınız çiçeklerden o lezzetli balları üretiyorlar.

7. Birbirlerini nasıl ayırt ediyorlar?

Tabii ki kokuları ile… Her bir bal arısı kolonisi kendine has bir kokuya sahip ve arılar kendi kolonilerini bu sayede bulabiliyorlar.

8. İnsanların en yakın böcek dostu: Arılar…

Çünkü arılar insanların yiyebilecekleri bir gıda üreten tek böcek türü…

9. Yazın çalış, kışın ye

Arılar kış aylarında kovanlarından çıkmaz ve yaz boyunca biriktirdikleri balı yiyerek yaşamlarına devam eder; kraliçe arıyı ve kendilerini sıcak tutmak için sıkı bir küme oluştururlar.

10. Pek minikler, 5 gözlüler

Bal arılarının 6 bacağı var. 2 bitişik gözleri başlarının yanında; 3 tekil gözleri ise başlarının üzerinde. Bunun yanında 2 çift kanatları, bir nektar keseleri ve bir de mideleri var.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER