Akçay Sazlığı ve Sulak Alanına moloz dökümü kararı iptal edildi

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Akçay sazlığı ve sulak alanına moloz dökümü kararını iptal etti.

Akçay Sazlığı ve Sulak Alanına moloz dökümü kararı iptal edildi

Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı Çalışma Grubu, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin 13 Temmuz 2021'de gerçekleştirdiği oturumda Akçay Sulak Alanı için aldığı hafriyat döküm kararını iptal ettiğini açıkladı. Açıklamada "Şimdi sıra sulak alan envanter bilgi sistemi SAYBİS’te kayıt altına alınmış olan alanla ilgili tüm tehditlerin ortadan kaldırılması ve “ulusal öneme haiz sulak alan” olarak tescil ettirilmesinde!" denildi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne çeşitli kereler yazı yazarak Ramsar Sözleşmesi’ne, Sulak Alan Yönetmeliği’ne ve Çevre Kanunu’na aykırı olan moloz dökümünü durdurmalarını istediklerini, konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na da bildirdiklerini hatırlatan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı Çalışma Grubu "Moloz dökümünün devam etmesi üzerine önce Cumhuriyet Savcılığı’nda suç duyurusunda bulunmuş ve ardından da dava açmıştık. Davamız henüz inceleme aşamasında iken tebligatı alan Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi dün, 13 Temmuz 2021 tarihinde gerçekleştirdiği oturumda Akçay Sulak Alanı için aldığı hafriyat döküm kararını iptal etmek zorunda kaldı. Bu iptal kararının ardında inatçı ve ısrarlı mücadelemiz var" dedi.

Dava açılmasının belediyeye tebliğinden ardından yapılan 13 Temmuz 2021 tarihli Meclis toplantısında, 65 No’lu Meclis kararının iptal edildiği ve moloz dökümünün durdurulduğunun ilan edildiği belirtilen açıklamada şu değerlendirmeler yer aldı:

"Davamızın birinci bölümünü kazanmış olduk. Çok mutluyuz Şimdi sırada Akçay Sulak Alanının sınırlarının genişletilerek tüm alanın “ulusal öneme haiz sulak alan” ve “kesin korunacak hassas alan” olarak tescillenmesinde. İnanıyoruz ki bunu da başaracağız.

Biliyoruz, yolumuz uzun… “Akçay Sulak Alanı Yok Olmasın” diyerek çıktığımız bu yolda kampanyamız sürecek. Bir karış sulak alanın dahi kaybolmasına kuşların, balıkların, diğer canlıların yuvalarının yıkılmasına izin vermeyeceğiz. Konya’da binlerce flamingo yavrusunun susuzluktan ölmesi yüreklerimizi dağladı… Akçay’daki su kuşlarımızın da aynı akibete uğramaması için mücadeleye devam edeceğiz. Akçay Sazlığı Moloz Alanı Değildir, Sulak Alandır! Binlerce  Canlının Yuvasıdır! Yuvama Dokunma!"

AKÇAY SAZLIĞI VE SULAK ALANI ÇALIŞMA GRUBU

  • Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği
  • Doğa Araştırmaları Derneği
  • Doğa Derneği
  • SS Proje Evi Üretim, İşletme ve Çevre Koruma Kooperatifi
  • Edremit Sulak Alan Parkı Proje Ekibi
  • Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2021, 06:14

İbrahim

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER