AFRİKA'DA SU KITLIĞI, 2025 YILINA KADAR SULAR TÜKENEBİLİR

CGTN BM Çevre Programı'ndan (UNEP) elde edilen veriler, Afrika'daki 25 ülkedeki su miktarının 2025 yılına kadar kişi başı 1700 metreküpün altına düşeceğini gösteriyor.

AFRİKA'DA SU KITLIĞI, 2025 YILINA KADAR SULAR TÜKENEBİLİR

CRI TÜRK'ün hazırladığı verilere göre; Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı'ndan (UNEP) elde edilen veriler, ciddi bir susuzluk yaşanacak Afrika kıtasındaki 55 ülkeden 25'indeki su miktarının 2025 yılına kadar kişi başı 1 bin700 metreküpün altına düşeceğini gösteriyor. Su krizinin yaygın olduğu Sahra Altı Afrika'da (SSA) bölge, temiz suya erişimi olmayan dünyadaki nüfusun yaklaşık yüzde 50'sine ev sahipliği yapıyor.

Bölge nüfusu son 25 yılda neredeyse iki katına çıktı, ancak bu süre içinde sadece suya erişim yalnızca yüzde 20 puan arttı. SSA'daki 24 ülkede yapılan bir araştırma, bu ülkelerdeki tüm nüfusun üçte ikisinden fazlasının su bulmak için evlerinden çok uzağa gittiklerini gösteriyor.

Sonuçta bu ülkelerdeki yaklaşık 3,36 milyon çocuk ve 13,54 milyon yetişkin kadın, evlerine su getirmek için çıktığı yolculukta her gün 30 dakikadan fazla zaman harcıyor. BM Kadın Birimi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi'ne göre, yetişkin kadınların ve çocukların bir yılda su toplamak için yolda harcadıkları süre, Fransa'nın toplam işgücünün bir yılına eşit. Bu Afrika ülkelerinde temiz su olmaması ve bu suya erişim mücadelesi, özellikle de kadınların ve çocukların sağlıkları açısından birçok risk teşkil ediyor ve çocukların okullarını bırakması nedeniyle çocuk işçiliğini teşvik ediyor.

AFRİKA'DA SU KRİZİ

BM Çocuk Fonu'ndan (UNICEF) alınan veriler, SSA'da her gün 500 çocuğun temiz su olmaması yüzünden öldüğünü gösteriyor. Temiz su eksikliği, bölgedeki sağlık hizmetinin ishal ve kolera gibi suyla bağlantılı bir dizi hastalığa maruz kalmasına neden oldu. Her yıl 5 yaşın altındaki yaklaşık 180 bin çocuk ishal yüzünden toplu halde hayatını kaybediyor.

Bu arada Afrika su kaynaklarından yoksun değil. Aslında Afrika kıtasının yaklaşık yüzde 64'ünü kaplayan ve kıtadaki toplam yüzey suyunun yüzde 93'ünü oluşturan 63 uluslararası sınır aşan nehir havzasına sahiptir. Afrika'daki su kaynaklarının bolluğu, kıtadaki mevcut su durumunu yansıtmamaktadır.

Afrika'daki bu tatsız durum kısmen su kaynaklarının kötü yönetilmesine bağlanıyor. Afrika'daki nüfus artmaya devam ederken, birbirini izleyen hükümetler ve onların ilgili kurumları, artan su talebini karşılamak için altyapıya zar zor yatırım yaptıkları için nüfusun artan su talebini karşılamada başarısız oldular.

Evlere su sağlamak için eski altyapıya büyük ölçüde bağımlı olan nüfusun artışıyla, bu barajların ve su şebekelerinin çoğu bakımsız kaldı. Bu şu anda kapasitelerinin altında su sağlayan barajları yetersiz bıraktı. Bu durum su talebinde artışa neden olan Afrika'nın büyüyen kentlerinde de hüküm sürüyor. Binyıl Kalkınma Hedefleri çerçevesinde bölge nüfusunun büyük kısmına su tedarik edilmesinde gelişme kaydeden Kuzey Afrika'nın aksine, SSA'nın kentsel nüfus artışı, bölgedeki ülkeler arasında suyla ilgili ilerleme kaydedemedi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER