AB 2030 Yenilenebilir Enerji Hedefini Güçlendirme Yolunda

AB, 2030 için daha güçlü bir yenilenebilir enerji hedefini tartışırken, blok genelinde güneş panellerinin kurulma hızını iki katından fazla artıracak bir strateji hazırlıyor.

AB 2030 Yenilenebilir Enerji Hedefini Güçlendirme Yolunda

Bloomberg tarafından görülen güneş enerji stratejisi taslağına göre; Avrupa Komisyonu bu 10 yılın ortasına kadar 300 gigawatt’tan fazla fotovoltaik kurmak istiyor. 2030 sonu için ise hedef 500 gigawatt olarak gerçekleşiyor. İzinlerin hızlanması için yeni mevzuatla birlikte yayımlanacak olan plan; en yüksek enerji tüketimine sahip binalardan başlanarak güneş panellerinin çatılara “hızlı ve büyük sayıda” yerleştirilmesini içeriyor.

Rus gazı ihracatını üçte iki oranında azaltmak için önümüzdeki hafta yayımlanacak AB planının kilit noktası yenilenebilir enerji kaynaklarını arttırmak olacak.

Taslak metinde, “Yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılmasını hızlandırmak için acil ihtiyaç göz önüne alındığında, AB yenilenebilir enerji hedefi artırılmalı” deniliyor. AB’nin yenilenebilir enerji direktifini değiştirecek taslak teklifte yeni hedefe henüz karar verilmedi.

Geçen yıl Avrupa Komisyonu, AB’nin 2030 yenilenebilir enerji hedefini %32’den %40’a yükseltmeyi teklif etmişti. Teklif, Temmuz ayında hazırlanan ve AB’nin seragazı emisyonlarını 10 yılın sonundan önce en az %55 oranında azaltmayı amaçlayan bir iklim yasası paketinin parçasıydı. Avrupa Parlamentosu’nda, yenilenebilir enerji hedefini 2030’a kadar %45’e yükseltmek için güçlü bir destek var.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yürüttüğü savaş, enerji krizini ağırlaştırdı. Elektrik ve gaz fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasıyla konu Avrupa siyasi gündeminin en üst sıralarına taşındı. AB Parlamentosu’nun Alman üyesi olan Yeşiller Grubu Sözcüsü Micheal Bloss “Avrupa’nın güneş enerjisi endüstrisi, Putin’in savaş sandıklarını doldurduğumuz ve vatandaşların elektriğe çok para harcamak zorunda kaldığı bir zamanda dibe vurdu. Avrupa vatandaşları artık yüksek fiyatlarla başa çıkamıyor” şeklinde konuştu.

Komisyonun paketi 18 Mayıs’ta kabul etmesi bekleniyor. Paket içerisinde biyometan için bir yol haritası, hidrojen üretimini ve ithalatını artırmak için bir plan ve AB harici enerji katılımı için de bir taslak bulunacak.

Taslak güneş enerjisi stratejisinde kesinleşmeden önce hâlâ bazı değişikliklerin yapılabileceği belirtiliyor.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER