935 şirket kara listeye alınmalı

30 sivil toplum kuruluşu, elektrik üretimi amaçlı kömürün değer zinciri kapsamında faaliyet gösteren şirketlerin dünyadaki en kapsamlı veri tabanı olarak bilinen Küresel Kömürden Çıkış Listesi’ni (Global Coal Exit List, GCEL) yayınladı.

935 şirket kara listeye alınmalı

Urgewald’ın direktörü Heffa Schuecking “İklim acil durumundayız ve kömürün sonlandırılması her zamankinden daha acil ele alınması gereken bir konu. Finans sektörü, Paris hedeflerini gerçekleştirme konusunda ciddiyse, veri tabanımız bu kurumların kara listeye almasını gerektiren 935 şirketi belirliyor” dedi.

Kömürlü santrallar artıyor

Paris İklim Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana, dünyadaki kömürlü termik santralların kurulu gücü 137 GW arttı. Bununla birlikte, 500 GW’ın üzerinde yeni kömürlü termik santral projesi planlama aşamasında bulunuyor. Schuecking, “2020 GCEL’de listelenen şirketlerin yaklaşık yarısı genişleme eğiliminde. Veri tabanında yer alan 935 şirketin 437’si yeni kömürlü termik santral, yeni kömür madeni veya kömür taşınması amacıyla kurulan altyapı yatırımları gerçekleştiriyor. GCEL’deki şirketlerin 25’inden azı kömür üretimini ve tüketimini sonlandıracakları tarihi belirlemiş durumda. Topladığımız veriler, kömür endüstrisinin iklim gerçekliğiyle başa çıkmayı reddetmesinin korkutucu bir kanıtı niteliğinde” ifadelerini kullandı.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER