56 bin metreküp kanalizasyon atığı Van Gölü'ne akıyor!

Türkiye’nin en büyük sodalı suya sahip gölü olan Van Gölü'nden kötü haber geldi. Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, Van gölü ile ilgili son gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı. Başta devlet kurumları olmak üzere işletmeler tarafından bilinçsizce kirletilen Van Gölü'nde su kirliliği üst seviyeye ulaştı. Turizmin doğudan parladığı nokta olan Van gölünde durum pek parlak değil.

56 bin metreküp kanalizasyon atığı Van Gölü'ne akıyor!

Van Gölü'nde Kirlilik had safhaya ulaştı. Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, en büyük sodalı suya sahip olan Van Gölü'ne her gün 56 bin metreküp kanalizasyon atığının göle aktığını aktardı. Gölün etrafında Van, Muradiye, Erciş, Adilcevaz, Ahlat, Tatvan, Gevaş ve Edremit gibi nüfusu fazla olan yerleşim yerlerinin bulunması, katı atıkları doğrudan veya dolaylı olarak göle akıtıyor. Yürütülen çevre kampanyaları da sonuçsuz kalınca Van Gölü'nün böyle Giderse Balçık Çukuruna dönüşmesinden korkuluyor. 

Van Gölü etrafında tam olarak çalışan bir tane bile arıtma tesisi olmaması  kıyı işgalleri nedeniyle Van halkı sahillerden yararlanmama durumuna gelmesi Van Gölü'nün ciddi bir problemle karşılaştığını da kanıtlıyor. Van Gölü çevresinde bulunan 20 derenin atıkları da filtrelenmediği için katık atıkları, tonlarca evsel atık ve balçık çamurları göle akıyor. Van Gölü'nün, en çok belediyeler tarafından kirletildiğini söyleyen Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, belediyelerin Van Gölü'nü adeta katlettiğini belirtti. Kalçık'ın tespitlerine göre, Van Gölü'ne günde 56 bin 400 ton metreküp atık dökülüyor. Kalçık, Van Gölü sahillerini en fazla kanun koyucuların ihlal ettiğini ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2020, 12:43

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER