ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

Everest’te çöplerden sanat

YAŞAM

Her yıl yaklaşık 800 ila bin kişi Everest’e tırmanmak için girişimde bulunuyor. Hepsi başaramasa da arkalarında pek çok çöp ve atık bırakıyorlar.

Etrafta bırakılan oksijen şişeleri, kutular, plastikler, ambalajlar ve çadır kalıntıları dünyanın en yüksek zirvelerinden birini kirletmeyi başarıyor. Peki ama bu çöpler bir sanat eserine dönüşmez mi? İşte bu ana fikirden yola çıkan Next Centre'ın kurucu ortağı Tommy Gustafsson hem yerel hem farklı ülkelerden sanatçılarla işbirliği yaparak Everest Müzesi fikrini ortaya koydu.

Bu sayede hem dağcıların ve yerel halkın atıkları değerlendirilmiş olacak hem de Everest'e tırmanmak için bir başka neden daha oluşacak.

ÇÖPTEN SANAT ÇIKTI
Müzenin esas emeli çöpten toplanan malzemelerle bir sergi açmak. Bu da çöp hakkındaki algıyı değiştirmeye yönelik bir çalışma. Müze, Everest'in ana kampına giden yol üzerindeki Syangboche' kurulacak. Pandemi nedeniyle bu yıl kısıtlı sayıda ziyaretçi alacak. Ama ilkbahar itibari ile normale dönecek.

HEDİYELİK EŞYA BÖLÜMÜ DE VAR

Sergilenen eserlerin pek çoğu aynı zamanda hediyelik eşya dükkanında satılacak da. Bu satışlardan elde edilecek gelir ise yine bölgeyi kalkındırmak için harcanacak.

SABAH

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.